Notities digitale modes

Afgelopen jaren heb ik korte aantekeningen gemaakt van digitale modes. Tussentijds veranderen modes ook, er komen nieuwe versies en anderen verdwijnen uiteindelijk weer. Mijn ervaring is dat op internet heel erg veel informatie is te vinden, soms zelfs iets te veel terwijl je maar paar gegevens echt nodig hebt om iets te herkennen en juiste decoder in te zetten.

MultiPSK

Ik gebruik voor het decoderen meestal MultiPSK. Dit veelzijdige softwarepakket voor de PC kan vele digitale modes aan. 

Daarnaast gebruik ik ook vele andere programma’s zoals YaND voor NavTex of PDW om de berichten van P2000 te decoderen.

Sigidwiki

Een handige site om digitale modes te herkennen is sigidwiki.com. Hier zijn ook voorbeelden te vinden zodat je in een programma als MultiPSK ook in praktijk kan zien wat er gebeurd. 

Heel wenselijk is het om een virtuele audio kabel (VAC) te gebruiken. Dit is een programma die nabootst dat er nog een extra audio uitgang op je PC zit. Dit heb je nodig om geluid direct een decoder in te kunnen sturen. 

Via de link onderin deze pagina word je doorverwezen naar mijn pdf export van het excelbestand. Naast digitale modes staan hierin ook nog wat aantekeningen van de diverse ontvangers.

Decodeertip:

STANAG4285

Op de kortegolf zijn veel van deze ‘zwevende rattel’ geluiden te horen. Het is een door de NATO ontwikkelde modes om snel teksten te versturen. Alles is encrypted maar tussendoor zijn wel ongecodeerde testberichten met bijvoorbeeld de ID te zien. 

Gebruik Sorcerer om te decoderen, ontvanger op USB en zet instellingen op 600 LONG, 5N1 Framing en zet tab op Bitstream – ITA2. De centerfrequentie op 1800 Hz laten staan. Zodra Sorcerer data gaan weergeven heb je de juiste uitzendfrequentie te pakken. 

De Franse marine zendt op 4295 KHz (FUE) soms ongecodeerde testberichten uit of probeer het Turkse TBB Ankara op 5155 KHz.