Radio Caroline bestaat inmiddels al ruim zestig jaar en zendt momenteel uit via de oude BBC middengolf zender in Orfordness op 648 kHz. Ooit begonnen als piratenzender, die uitzond buiten de territoriale wateren van Engeland, zijn ze nu legaal bezig met ondersteuning van een liefdadigheidsinstelling. Deze instelling zet zich nu ook in om het oude schip, de Ross Revenge te gaan renoveren. De vissertrawler verving de Mi Amigo en deed dienst tot 1980 toen het tijdens een storm zonk.
Het legendarische schip Ross Revenge ligt nu afgemeerd aan de rivier Blackwater in Essex en maandelijks komen in het weekend vanaf het schip nog uitzendingen van Radio Caroline North. Wil je keer het schip bezoeken, dan kan dat tijdens de live uitzendingen of in de periode dat er geen uitzendingen zijn.
Schip bezoeken
Vanuit West Mersea wordt vertrokken naar het schip en aan boord volgt een rondleiding van anderhalf uur met uiteraard een bezoek aan de studio’s. Er wordt ingegaan op de geschiedenis van de zender en het schip en je maakt kennis met de DJ’s die tijdens het uitzendweekend aanwezig zijn. Tijdens de niet-uitzenddagen wordt de tour verzorgd door Radio Caroline presentator Paul Brown.
De kosten voor het bezoek zijn 35 euro. Er kan in het najaar geboekt worden voor 7, 8, 14, 15 en 22 september en 5, 6, 12 en 23 oktober. Boeken en nadere informatie via boattrips@radiocaroline.co.uk.
Stukje geschiedenis
Op paaszaterdag 28 maart 1964 startte Radio Caroline haar uitzendingen, dagelijks tussen 6.00 en 18.00 uur. Al snel had men ruim 7 miljoen luisteraars gemiddeld per dag en ze hadden daarmee meer luisteraars dan de BBC. Een paar maanden na de start fuseerde men met Radio Atlanta, een station dat ook kort daarvoor was begonnen.
Het schip van Caroline, de MV Frederica, voerde naar het eiland Man in de Ierse zee en ging daarvandaan uitzenden onder de naam Radio Caroline North op 1169 kHz. De MV Mi Amigo, eigendom van Radio Atlanta bleef op de oude plek liggen en ging verder als Radio Caroline South op 1187 kHz. Dit is de zender die wij in Nederland vooral kennen als de Radio Caroline en die later de Ross Revenge in gebruik nam.